AktualityŠkoly

Dopravno – bezpečnostné opatrenia

obed
poradna

www.zlatemoravce.info

Za obdobie roka 2012 zaznamenal Okresný dopravný inšpektorát v Nitre zvýšený nápad dopravných nehôd s účasťou chodca. Rovnako bol evidovaný aj nárast dopravných nehôd s účasťou chodca – dieťaťa. Najčastejšou príčinou dopravných nehôd, zaevidovaných chodcom, bol náhly vstup do vozovky z chodníka (krajnice, okraja vozovky) bez rozhliadnutia a druhou najčastejšou príčinou bol zlý odhad vzdialenosti a rýchlosti vozidla. Z pohľadu situácie v mieste nehody, bolo najčastejšou príčinou dopravných nehôd prechádzanie mimo priechodu pre chodcov.

Chodci patria medzi najzraniteľnejšiu skupinu účastníkov cestnej premávky a v záujme vlastnej bezpečnosti by si mali uvedomiť, že rovnako ako vodiči alebo cyklisti musia dodržiavať pravidlá cestnej premávky:

– chodec je povinný používať predovšetkým chodník

– tam, kde chodník nie je alebo je neschodný, chodí sa po ľavej krajnici (§ 52 zákona č. 8/2009 zákon o cestnej premávke…)

– chodci smú ísť po krajnici alebo po okraji vozovky najviac dvaja vedľa seba, ak tým za zníženej viditeľnosti alebo za zvýšenej premávky neohrozia alebo neobmedzia cestnú premávku

– za zníženej viditeľnosti mimo obec musí mať chodec na sebe umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev

– pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, nadchod alebo podchod

– pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať

Chodec sa musí ako účastník cestnej premávky správať ohľaduplne, nikdy sa nespoliehať na druhých a hlavne si uvedomiť, že bezpečnosť cestnej premávky sa týka nás všetkých.

Oznámenie spracované Okresným dopravným inšpektorátom v Nitre, pplk. Mgr. Tibor Valentíny, riaditeľ okresného riaditeľstva PZ

Bezpečne na ceste do zlatomoraveckých škôl

Uvedená problematika sa úzko dotýka každého rodiča, ktorý sa úzkostlivo stará o bezpečnosť svojho dieťaťa. Pokiaľ sa jedná konkrétne o naše mesto, rodičia môžu byť aspoň počas ranných hodín, ktoré patria ceste do školy, pokojnejší. Okrem pravidelného monitorovania diania v meste vykonávajú Mestskí policajti aj dohľad na priechodoch pre chodcov a to výhradne v čase dochádzania detí do miestnych škôl. O „hladkosť“ a istejší krok detí na „zebrách“ sa starajú vždy dvaja zástupcovia Mestskej polície, ktorých nájdete každý školský deň striedavo na najfrekventovanejšie využívaných priechodoch. V prípade, že sú odvolaní k urgentnému a neodkladnému prípadu, sa deti musia spoľahnúť na svoje poznatky o bezpečnosti na cestných komunikáciách. Osvetu zastrešujú aj učitelia na školách, ale hlavne vy, milí rodičia, preto by ste túto skutočnosť nemali prehliadať a opakovane svoje deti pri pohybe na cestách usmerňovať, upozorňovať a vštepovať im základy bezpečnosti, ktoré si prirodzene osvoja, vďaka čomu bude v našich Zlatých Moravciach o niečo istejšie. Každý deň majú deti s rodičmi k dispozícii detské dopravné ihrisko na Ulici 1. mája, kde sa rýchlejšie a hlavne bezpečne zasvätia do praxe pravidiel cestnej premávky.

M. Petrovičová

[nggallery id=356]

[hr]

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button